Moldawskie placki leniwe

Bardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak placki... naprawdę intrygują!


Mordawskie placki leniwe

150 ml kefiru
50 ml oleju + 1/4 łyżki
po 1/4 łyżeczki białego octu winnego i soli
1/4 łyżki cukru
200 g sera feta, pokruszonego
1 cebulka dymka (ze szczypiorem)
1/2 posiekanego pęczka koperku
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody

W dużej misce mieszamy kefir, 1/4 łyżki oleju, ocet, sól i cukier. Dodajemy ser feta, cebulę i koperek. Starannie mieszamy widelcem.
Przesiewamy mąkę z sodą i starannie mieszamy z kefirem.
Posypujemy stolnice mąką i zagniatamy ciasto. Będzie trochę kleiste ze względu na ser.
Dzielimy ciasto na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy na placuszek o średnicy 15 cm.
Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju. Smażymy pojedynczo placki po 3 minuty z każdej strony.
Jeśli zbyt szybko się rumienia zmniejszamy ogień.



Komentarze

  1. Jestem w posiadaniu tej samej cudnej pozycji kulinarnej <3 Placki i mi wpadły w oko, mówisz, że warte przygotowania? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nam bardzo smakowały 😊 tak wiec polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne placki, zrobię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Składniki fajne, myślę, że całość bardzo pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty