Ciasteczka bostońskie czyli Słodki Czwartek odc.136

Ciekawe czy Ania jadała takie ciastka? a może własnie takimi słodkościami zajadała się razem ze swą przyjaciółka od serca?
To kolejny przepis z książki "Kuchnia z Zielonego Wzgórza". Ciasteczka co tu dużo mówić są genialne! Szczerze je Wam, polecam :)


Ciasteczka bostońskie

1 szkl. masła
1.2 szkl. brązowego cukru
1 bardzo płaska łyżeczka sody rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej wody
3 i 1/4 szkl. pszennej maki chlebowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
po 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i rodzynek


Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kolejno jajka a także sodę rozpuszczona w wodzie. Następnie dosypujemy połowę mąki przesianej z solą i cynamonem.
Dorzucamy orzechy i rodzynki wymieszane z resztą maki. Zagniatamy ciasto. Będzie się lepiło do rąk więc warto zostawić je na 20 minut by stało się bardziej ścisłe.


Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zostawiając odstępy bo ciastka rosną.


Ciasteczka pieczemy ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Studzimy je na kratce.
Wkładamy je puszki. Z początku ciastka są twardawe ale kruche. Potem miękną.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty