Słodkie bułeczki drożdżowe z Zielonego Wzgórza czyli Niedzielne Śniadanie odc.105

Czy zastanawialiście się jak mogło by smakować śniadanie jakie Maryla podawała Ani Shirley na Zielonym Wzgórzu w niedzielny poranek? oglądając seriale i czytając książki zawsze mnie to ciekawiło. Podczas remontu, przestawiając książki znalazłam książkę, która kupiłam już parę ładnych lat temu pt. "Kuchnia Zielonego Wzgórza". 
Dotyczy ona życia autorki, tego co gotowała L.M.Montgomery i co zapewne pojawiało by się na stole Ani, gdyby nie była postacią fikcyjną :)
Moją uwagę od razu przykuły dwa przepisy. Jednym z nic podzielę się dzisiaj z Wami.
Są to delikatne, lekko słodkie bułeczki w sam raz na śniadanie właśnie.


Słodkie bułeczki drożdżowe z Zielonego Wzgórza

8 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
po 1/2 szkl. ciepłej wody i mleka
1/4 szkl. margaryny
3/4 łyżeczki soli
1/4 szkl. białego cukru
2 jajka
2 i 3/4 szkl. maki pszennej


Drożdże wsypujemy do wody razem z łyżeczką cukru.
Podgrzewamy mleko i gorące łączymy z margaryną, solą i cukrem. Czekamy aż lekko ostygnie i umieszczamy w misie miksera razem z drożdżami.
Wlewamy roztrzepane jajka.
Włączamy mikser i zagniatamy ciasto powoli wsypując mąkę.
Zagniatamy ciasto ok 10 minut, aż będzie gładkie i jędrne.
Miskę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej ciasto, obracamy je by całe się natłuściło. Miskę nakrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na około godzinę by ciasto urosło.


Uderzamy w ciasto by się odgazowało. Dzielimy je na 2 części. Zostawiamy je na 10 minut na omączonej stolnicy. Po tym czasie każdą część dzielimy na 10 kawałków. Formujemy z nich kulki i układamy je na posmarowanej masłem blasze. Smarujemy bułeczki masłem. Przykrywamy papierem i odstawiamy na 40 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 190 st.C. Bułeczki odkrywamy, możemy posypać je cukrem trzcinowym czy makiem. Wstawiamy blachę z bułkami do pieca na ok 15 minut.
Wyjmujemy je i studzimy na blasze.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty