Chipsy z kurczaka i odkrywanie...
Wbrew temu co się niektórym wydaje ("o
mamo co Ty w ogóle jesz?!") odkrywam nowe smaki. Ostatnio dotyczy to
głównie kuchni wegańskiej. Wczoraj pożarłam Kotleciki ryżowe, miałam też do czynienia z Jogurtem owsianym
a dzisiaj ugotowałam sobie Kaszę jaglaną z jabłkiem i rodzynkami. I
choć z początku zapach mnie odrzucił to smak jest świetny i właśnie
pochłaniam kolejna miseczkę :) dzięki Asiu za podpowiedź!
Mięso
jadam nadal ale w mniejszych ilościach. Zdarzyło mi się nawet w weekend
zjeść grillowanego na patelni kotleta z wieprza rzecz jasna. Syncio nie
narzekał więc kolejne danie dołączam do jadłospisu. Ufff!
A
dzisiaj przepis na Chipsy z kurczaka. Podałam je w niedzielę Małżonowi w
towarzystwie sosu majonezowego i sałatki z ogórka. Smakował mu tylko
kurczak. Danie pochodzi z 3go numeru tegorocznej KUCHNI.
chipsy:
3 piersi z kurczaka
6 łyżek mąki kukurydzianej
4 łyżki sosu sojowego
pieprz
sałatka:
1 ogórek
1 łyżka sezamu
1 papryczka chili
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sos:
4 łyżki oliwy
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
mały pęczek natki, posiekany
sól, pieprz
Piersi z kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym oraz pieprzem. W rondlu rozgrzewamy olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka aż będą złote i chrupiące.
Robimy sałatkę. Kroimy ogórka i chili, posypujemy sezamem i polewamy sokiem wymieszanym z oliwą i cukrem.
Mieszamy składniki sosu.
Kurczaka osączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sosem i sałatką.
bardzo fajne czipsy :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że się przemogłaś. Sparzyłaś kaszę? Mnie już ten zapach nie przeszkadza, zakochałam się w jaglanej, choć miałam wielki wstręt!
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj budyniu kasz: jaglanej i kukurydzianej (dotarły moje przepisy?).
Pozdrawiam
O takie chipsy to ja chętnie będę chrupać :D
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co niedługo zaserwuję mojemu "kurczakożercy". ;) Myślisz, że mogłabym mąkę kukurydzianą zastąpić zwykłą?? Czy wtedy chipsy stracą na smaku??
OdpowiedzUsuń:) mówiąc szczerze prędzej bym dała ziemniaczana niż zwykłą. Tu raczej chodzi o konsystencje niż smak. Buziaki.
Usuńtak też myślała, że chyba jednak trzeba będzie zaopatrzyć się w tą mąkę ;)
UsuńCiekawe jak to smakuje ;> Z chęcią kiedyś skorzystam!
OdpowiedzUsuńfajna kurczakowa przekaska:)
OdpowiedzUsuńPyszny i kurczak i sos.
OdpowiedzUsuńDla mnie danie obiadowe.
ależ super ten blog, z którego wzięłaś te kotleciki ryżowe!!!!! a takie chipsy ja też robię, szok, nie?:D
OdpowiedzUsuń