Ryż zapiekany z owocami
Nie miałam pomysłu na śniadanie. Miałam ryż i owoce. Upiekłam, zjadłam z Córcią, nie w Małżona to było stylu. Dobre i sycące.
200 ml (szklanka) ryżu
400 ml wody
sól
dowolne owoce (u mnie mrożone jagody i maliny oraz jabłko)
sos:
2 jajka przepiórcze
50 ml mleka (owsianego)
łyżka cukru z wanilią
łyżka oleju
cukier trzcinowy do posypania
Ryż wrzucamy do gotującej się wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem 8 minut, po tym czasie gasimy płomień i garnek z pokrywką szczelnie przykrywamy ściereczkami. Ryż powinien wchłonąć cała wodę w ciągu ok. 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Składniki sosu mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ryż wymieszany z owocami, polewamy sosem i posypujemy cukrem. Pieczemy aż owoce będą miękkie i całośc lekko rumiana.
Lubię ryż z owocami.
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanie!
kocham ryż zapiekany :)
OdpowiedzUsuńchyba już czas na ten z rabarbarem :) polecę dzisiaj do ogródka ! :)
fajne śniadanko:)
OdpowiedzUsuńryżu z owocami nie jadłam od czasów dzieciństwa :) ale składniki sosu mnie bardzo zaskoczyły - jaja przepiórcze, cukier, waniliowy, olej - nigdy bym nie wpadła na to, by połączyć je z ryżem. Domyślam się, że olej najlepszy jest zwykły, rzepakowy (w sensie, taki bez smaku)?
OdpowiedzUsuńolej owszem taki neutralny :)
OdpowiedzUsuń