Malinotka
Staram się ograniczać jabłka gdyż Syncio nadal miewa wysypki i nie wiem po czym. Dlatego też zmodyfikowałam przepis na szarlotkę sypaną znaleziony jakiś czas temu w Trochę innej cukierni i powstało zadziwiająco smaczne ciasto z dużą ilością owoców i bardzo delikatnym spodem oraz chrupiącym wierzchem. A jakie szybkie w wykonaniu!
1 szklanka mąki1 szklanka kaszy manny
100 ml brązowego cukru
100 g margaryny u mnie, bez mlecznej (zmrożonej)
owoce (w oryginale jabłka, u mnie szklanka mrożonych malin, 1/2 szkl. jagód i jedno starte na grubych oczkach jabłko bez skórki)
Suche składniki mieszamy i połowę wsypujemy do formy wysmarowanej margaryną.
Na to rozkładamy połowę startej margaryny a na to owoce. Przykrywamy drugą połową sypkiej mieszanki. Na wierzchu rozkładamy kawałeczki lub wiórki pozostałej margaryny i pieczemy w 180°C przez 40 minut. Wierzch powinien być lekko rumiany.
Z dużą ilością owoców - i to się liczy :D
OdpowiedzUsuńMega krótki przepis i wydaje się być nieskomplikowany. To mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia