Rolada wieprzowa z jabłkami i żurawinami
Jest to moja wersja pieczeni jaką zobaczyłam niedawno w "Podróżach kulinarnych. Kuchnia skandynawska".
Moja rolada jest lżej strawna, nie obsmażana no i trochę inne składniki poszły w ruch.
ok. 600 - 700 g łopatki wieprzowej
garść żurawin (w oryginale borówki)
pół jabłka, obranego ze skórki, pokrojonego w kawałki
mały kawałeczek cebuli
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mięso przecinamy wzdłuż ale nie do końca i lekko rozbijamy. Nacieramy solą i pieprzem.
Cebulkę drobno kroimy i posypujemy nią mięso, układamy jabłka i żurawiny. Zwijamy mięso i zawiązujemy nicią lub spinamy szpikulcami. Wierzch posypujemy sola, pieprzem i ziołami.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Wkładamy naczynie z mięsem do piekarnika podlewając odrobiną wody.
Pieczemy ok. 1,5 godziny co jakiś czas mięso polewając sosem z brytfanki.
Przed pokrojeniem chwile czekamy by mięso odparowało.
piekne wnętrze:)
OdpowiedzUsuń