Krem z groszku, z szynka dojrzewajaca czyli Zupowy Wtorek odc.62

Rzadziej gotuję zupy niż jakiś czas temu. Jednak każda z książek, która wertuję inspiruje mnie do przygotowania tej formy posiłku. 
Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy z mojego urodzinowego prezentu ("Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay) w oko wpadła mi zupa z soczewicy, krem z dyni oraz ten szybki i łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku.
Świeży smak, przyjemna konsystencja i ta chrupiąca szynka... niebo w gębie!




Krem z groszku, z szynka dojrzewająca

1 łyżka oliwy
1 cebula, obrana  posiekana
300 ml mrożonego groszku
1 ziemniak, obrany i starty lub pokrojony na małe kawałki
1 l bulionu drobiowego (u mnie wywar warzywny)
listki z kilku gałązek mięty
100 ml kremówki
sól, pieprz
kilka plasterków szynki dojrzewającej, u mnie Szwarcwaldzka

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej cebulę ok 4 minut, by zmiękła, dodajemy ziemniaka i smażymy dalsze 3 minuty. Wrzucamy groszek, zalewamy ciepłym bulionem i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok 6 minut by ziemniaki stały się miękkie. Zabielamy śmietana, dodajemy miętę, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładki krem.
Zupę podgrzewamy.
Kawałki szynki lekko rumienimy na rozgrzanej patelni, podajemy jako dodatek do zupy.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty