Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem
Moja fascynacja książką Donny Hay trwa!
Pięknie wydana, jasna, świeża, przejrzysta i tak apetyczna jak tylko się da.
Przepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku.\
Po zupie z groszku przyszedł czas na danie z ciecierzycy i kiełbasy chorizo. Pyszna na ciepło ale i na zimno jako sałatka smakowało mi bardzo.
Robiłam je rano dla Małżona do pracy. Genialnie szybkie do przygotowania.
Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem
puszka ciecierzycy, odcedzona
kawałek ok 5 cm grubego chorizo, pokrojone w kostkę
ząbek czosnku
250 g pomidorków koktajlowych
łyżka skórki startej z cytryny
łyżka soku z cytryny
garść listków bazylii
parmezan do posypania
Na nieprzywierającej, rozgrzanej patelni smażymy chorizo. Powinno stać się rumiane i chrupiące.
Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz skórkę z cytryny, podsmażamy minutę.
Pomidorki wrzucamy na sito i naciskamy by pękły. Pozbywamy się soku i nasionek.
Pomidorku wrzucamy do ciecierzycy.
Mieszając smażymy 3 minuty.
Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dorzucamy listki bazylii.
Posypujemy serem przed podaniem.
O kurcze, świetne danie. Będzie na jutro na obiadek :) obiecuje :)
OdpowiedzUsuńliczę na informację jak smakowało! :)
UsuńO bogowie! Mistrzyni! Przyjdę do Ciebie na nauki!
OdpowiedzUsuń