Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63
Jest to moja wersja zupy, na która znajdziecie przepis w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto".
Zmiany wynikały głównie z produktów jakie miałam.
Zupa ma intensywny smak i zapach.
Przyznam, że przywodzi mi na myśl dzieciństwo, choć wówczas takiej zupy wcale nie jadałam... z czymś mi się kojarzy... i jest to skojarzenie bardzo miłe, letnie, z mamą w tle...
Szybka zupa jarzynowa
2 łyżeczki oliwy
1 drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
łyżka listków tymianku
5\po 500 ml passaty pomidorowej i bulionu warzywnego
po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte na grubych oczkach
1 cukinia, umyta i starta na grubych oczkach
sól, pierz
do posypania starty parmezan
Rondel stawiamy na średnim ogniu.
Wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Smażymy 3 minuty.
Dodajemy starte warzywa. Podsmażamy 2 minuty.
Zalewamy bulionem i przecierem.
Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron :)
A ja wciąż w odwrocie od zup,nic mnie nie nęci.
OdpowiedzUsuńJasne, że zrobię Ci serwetki do ciastek:) Nie śmiałam Ci proponować bo przecież umiesz szydełkować, ale jak chcesz to nie ma problemu.Ile?
:) kochana ja serwetek nie potrafię niestety robić, z szydełkiem ostatnio w ogóle nie miewam do czynienia niestety :( JEDNA MI WYSTARCZY :)
Usuńmmmm
OdpowiedzUsuńFajna i faktycznie szybka zupa ;) Tez mam u siebie taki dzien na zupy, ale u mnie to akurat czwartek :)
OdpowiedzUsuńA jezeli chodzi o zdjecia, to nie wiem czemu narzekas, mnie bardzo sie podobaja! :)
Wygląda pysznie:) ....
OdpowiedzUsuń