Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55
Wróciliśmy do życia. Wczorajszy dzień był przełomowy. Myślałam, że coś się złego z Synciem dzieje, jakby ledwo przytomny, w półśnie, ciągle tylko mówił, że boli go brzuszek, kilka razy załatwił się biegunkowo, apetyt zerowy a to już piaty dzień infekcji... zasnął 3 godziny po przebudzeniu. Na szczęście wystarczył sen i mam Syncia jak nowego. Trochę tylko kaszle i ma katar, może to dwie infekcje się nałożyły? i Córcia z temperaturą i katarem... nic tylko idą święta!
A propos świat, jak tam Wasz zakwas na żur? jeśli ktoś z Was się zagapił a lubi zupy to ta, na którą zaraz przeczytacie przepis, będzie idealna na Wielkanoc. Delikatny krem zarówno może być w wersji wege jak i mięsnej, u mnie z łososiem ale i idealny z przyrumienionym boczkiem lub też z samymi grzankami np czosnkowymi i kawałkami jajka.
Przepis inspirowany tym z kwietniowej KUCHNI.
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem
1 cebula
łyżka masła
50 ml białego wina
700 ml bulionu
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w spora kostkę
1 ząbek czosnku
ew. pół kwaśnego jabłka (bez skórki i nasion)
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 -3 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
do podania kawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku
kawałki opieczonego pieczywa
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości.
Całość miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy.
Nalewamy do miseczek, podajemy z plastrami wędzonej ryby lub podsmażonymi plastrami wędzonego boczku oraz opieczonymi kawałkami wiejskiego żytniego chleba.
Ależ to smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńZdrówka dla dzieciaczków
OdpowiedzUsuńa zupa smacznie wyglad i brzmi chyba zrobie ;)
Wesołego Alleluja !