Chlebki orzechowo-owsiane

Ni to ciastka, ni to pieczywo. Małe chlebki w sam do przegryzienia. Owsiane więc mocno sycą :) orzechowe więc bardzo smakują. Lekko słonawe i mało słodkie. 
Dla tych co mogą orzechy a nie moga glutenu idealne.
Świetny przepis z "My new roots" Sarah Wilson.


Chlebki orzechowo-owsiane

120 g orzechów laskowych
200 g + 25 g płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
po 2 łyżki oleju kokosowego i syropu klonowego
cukier trzcinowy do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Orzechy umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy ok 20 minut. Skórki powinny poodchodzić a orzechy lekko się ze złocić.
Wyjmujemy orzechy z pieca, studzimy. Ocieramy dłońmi skórki z orzechów.
W maszynce do mielenia lub w malakserze mocno rozdrabniamy płatki owsiane (200 g) oraz orzechy.
W misce łączymy zmielone płatki z orzechami. 25 g całych płatków, sól oraz sodę.
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem klonowym. Wlewamy do miski z płatkami. Dolewamy ok ćwierć szklanki (60 ml) wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem.  Lekko rozpłaszczamy, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na płaski placek.
Placek nacinamy tak by powstały kwadraty lub prostokąty. Posypujemy szczypta cukru trzcinowego.
Pieczemy ok 12 minut by lekko się zrumieniły.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Dzielimy na kawałki i chowamy do szczelnego pojemnika.



Komentarze

  1. a żebyś wiedział! miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity przepis!!! Pysznie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję, że w listopadzie nie wyjdę z kuchni :) wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. listopadowa aura nastraja kulinarnie i twórczo :)

      Usuń
    2. Liczę, że tak będzie... wspominam listopad 2015, jako okropnie depresyjny i nie chcę tego powtarzać :)

      Usuń
  4. Świetne chrupacze, jak ja lubię mieć takie pod ręką:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty