Chlebki orzechowo-owsiane
Ni to ciastka, ni to pieczywo. Małe chlebki w sam do przegryzienia. Owsiane więc mocno sycą :) orzechowe więc bardzo smakują. Lekko słonawe i mało słodkie.
Dla tych co mogą orzechy a nie moga glutenu idealne.
Świetny przepis z "My new roots" Sarah Wilson.
Chlebki orzechowo-owsiane
120 g orzechów laskowych
200 g + 25 g płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
po 2 łyżki oleju kokosowego i syropu klonowego
cukier trzcinowy do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Orzechy umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy ok 20 minut. Skórki powinny poodchodzić a orzechy lekko się ze złocić.
Wyjmujemy orzechy z pieca, studzimy. Ocieramy dłońmi skórki z orzechów.
W maszynce do mielenia lub w malakserze mocno rozdrabniamy płatki owsiane (200 g) oraz orzechy.
W misce łączymy zmielone płatki z orzechami. 25 g całych płatków, sól oraz sodę.
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem klonowym. Wlewamy do miski z płatkami. Dolewamy ok ćwierć szklanki (60 ml) wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Lekko rozpłaszczamy, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na płaski placek.
Placek nacinamy tak by powstały kwadraty lub prostokąty. Posypujemy szczypta cukru trzcinowego.
Pieczemy ok 12 minut by lekko się zrumieniły.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Dzielimy na kawałki i chowamy do szczelnego pojemnika.
Oj, jadłoby się :D
OdpowiedzUsuńa żebyś wiedział! miłego dnia!
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis!!! Pysznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńCzuję, że w listopadzie nie wyjdę z kuchni :) wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńlistopadowa aura nastraja kulinarnie i twórczo :)
UsuńLiczę, że tak będzie... wspominam listopad 2015, jako okropnie depresyjny i nie chcę tego powtarzać :)
UsuńWyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńŚwietne chrupacze, jak ja lubię mieć takie pod ręką:)
OdpowiedzUsuń