Ciastka makowe z buraczkowym lukrem czyli poWeekendowe Lakocie odc.138

Ciasteczka idealne na Święto Niepodległości :P 
To taki żarcik. 
A tak serio po prostu pyszne! delikatne i kruche i ten lukier o intensywnej barwie, który nadaje ciasteczkom dodatkowo wilgotności...
Przepis z listopadowej KUCHNI 2016.


Ciastka makowe z buraczkowym lukrem

ciasto:
250 g miękkiego masła
130 g cukru
1/4 łyżeczki soli
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
300 g mąki
2 łyżki maku

lukier:
1 mały upieczony burak
2 łyżki soku z cytryny
120 g cukru pudru


Masło ucieramy z cukrem, skórką cytryny i solą. Dodajemy mak i mąkę. Zagniatamy. Formujemy wałek. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Ostrym nożem tniemy wałek na plasterki lub też rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami pergaminu i wykrawamy kółeczka.
Pieczemy ok 12-15 minut.
W tym czasie buraka obieramy i blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody.
Odmierzamy 40 g tak przygotowanego puree. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy dokładnie.
Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka. Odstawiamy do zastygnięcia.


Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty