Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137
Jesienne weekendy nie mogą nie pachnieć ciastem a im zimniej i bardziej ponuro za oknem tym większą chęć mam na wszelkie przyprawy korzenne.
Choć śliwki dawno już zniknęły ze straganu postanowiłam skorzystać z przepisu znalezionego w "My new roots" Sarah Wilson i upiec ten placek.
Śliwki zastąpiłam jabłkami ale ciasto było by równie smaczne
z plastrami gruszki a nawet pomarańczy.
z plastrami gruszki a nawet pomarańczy.
W mojej wersji ciasto przestało też być wegańskie
(tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy nie znają tej książki do zapoznania się z nią).
Korzenne, orkiszowe, odwrócone ciasto z jabłkami
6,5 łyżki masła
30 g cukru trzcinowego
1 słodkie jabłko
300 g maki pełnoziarnistej orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
po 1 łyżeczce mielonego imbiru i kardamonu
2 łyżeczki cynamonu
po 1/4 łyżeczki mielonych goździków i pieprzu
1/2 łyżeczki soli
200 ml miodyu
po 100 ml mleka i jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Tortownice smarujemy 12 łyżki masła a dno postypujemy cukrem trzcinowym.
Jabłko pozbawiamy ogryzka i skórki, kroimy na plastry. Układamy je na dnie tortownicy.
Do misy miksera przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
W rondelku podgrzewamy miód z masłem. Łączymy masę z mlekiem i jogurtem.
Wlewamy płyn do suchych składników. Miksujemy. Na koniec dodajemy ocet i szybki mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy.
Tortownice ustawiamy na blasze piekarnika (uwaga może wyciekać tłuszcz i sok z owoców!!!).
Pieczemy ok godziny. Po 50 minutach sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Jeśli ciasto zbyt się rumieni przykrywamy je folia aluminiową.
Wyjmujemy ciasto z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu tortownicę nakrywamy talerzem i odwracamy ją do góry nogami tak by ciasto jabłkami do góry wylądowało na talerzu.
Fajne ciacho i do tego jabłkowe!
OdpowiedzUsuńtak właśnie! polecam :)
Usuń