Modra kapusta z jablkami
Mamy jakiś "mięsny" czas. Czy mi się to podoba czy nie zawsze na pytanie o to co by zjedli rodzina odpowiada "kotlet", lasagne czy inne danie z mięsem w roli głównej. Trudno...
Prawda jest też taka, że to, iż oni maja chęć na mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść.
Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może być zarówno samodzielnym posiłkiem jak i dodatkiem do kotleta :)
Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa Marty Dymek.
Modra kapusta z jabłkami
500 g czerwonej kapusty
po 3 łyżki octu balsamicznego i oleju
łyżka syropu klonowego
po pół łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego
pół łyżeczki kminu w całości
spora szczypta cynamonu, soli i pieprzu
1 jabłko
Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej i przyprawy. \Kapustę wrzucamy do blaszki i dokładnie mieszamy z sosem.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.
Pieczmy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy jabłko obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy i pieczemy dalsze 15 minut mieszając co 5 minut by się z wierzchu nie spiekło.
Uwielbiam czerwona kapustę i chętnie taką zapiekaną sobie zrobię, ale sobie , bo moi tez wolą mięso:-) I najlepiej jakby było bez żadnych warzyw;-(
OdpowiedzUsuńehhh... u mnie na szczęście niektóre warzywa wchodzą w grę choć kapusta i inne liściowe akurat nie bardzo :(
Usuńto chyba zima tak na ludzi działa, bo mnie też ciągnie do mięcha :D
OdpowiedzUsuńto witam w klubie jesiennych mięsożerców :)
Usuńmusze wypróbować
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńNa mój gust to wariacja na temat kapusty modrej po wielkopolsku :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia