Chrupiace, panierowane kotleciki z boczniakow
Spytałam dzieci co chcą zjeść na obiad. Oczywiście usłyszałam, że kotlety.
Zapytałam czy z mięsa czy może jakieś inne. Naturalnie odparły, że z mięsa...
Przygotowałam więc dwie wersje i co się okazało?
Grzybowe zniknęły, schabowe zostały!!!
Chrupiące, panierowane kotleciki z boczniaków
250 g małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 jajko
2 łyżki wody
po 1 łyżce mąki i startego sera typu Bursztyn
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
bułka tarta
sól
olej do smażenia
Boczniaki myjemy i wkładamy do miseczki, skrapiamy sosem sojowym i mieszamy.
W drugiej miseczce mieszamy jajko z papryką, mąką, serem i wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Każdy kawałek grzyba zanurzamy najpierw w jajku z dodatkami a następnie obtaczamy w bułce.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano i chrupiąco.
Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z ulubioną surówką.
Nigdy nie próbowałam boczniaków więc dla mnie to ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńpolecam! warto ich spróbować ponieważ dają mnóstwo kulinarnych możliwości :)
UsuńOj skusiłbym się :)
OdpowiedzUsuń