Czarne sezamki czyli Czwartkowe Slodkosci odc.120
Uwierzycie, że do wczoraj nigdy nie jadłam czarnego sezamu? jakoś mi było z nim nie po drodze a raczej z zakupem tych ślicznych czarniutkich ziarenek.
Przepis znaleziony w "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak zmobilizował mnie do poszukiwań i udało się!
Sezamki okazały się łatwym w przygotowaniu smakołykiem w sam raz do przygotowania na cztery ręce. Przepis odrobinę zmodyfikowałyśmy.
Córcia właściwie zrobiła wszystko sama a potem zajadała sezamki ze smakiem razem z koleżanką.
Czarne sezamki
2 łyżki białego sezamu
6 łyżek czarnego sezamu
2 łyżki brązowego cukru (u mnie trzcinowy demerara)
1 łyżka miodu wielokwiatowego
szczypta skórki pomarańczowej
kilka kropli soku z limonki, cytryny lub pomarańczy
Sezam wsypujemy na patelnie i podprażamy leciutko. Dodajemy cukier i mieszamy.
Dorzucamy skórkę z pomarańczy, sok, mieszamy i prażymy ok. 5 minut.
Dodajemy miód, mieszamy i masę przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy go drugim arkuszem i rozwałkowujemy na płaski placek.
Czekamy 2-3 minuty i kroimy placek na poręczne kawałki ostrym nożem.
Kocham sezamki, twój przepis jest genialny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Jak ja dawno sezamków nie jadłam! Ostatnio chyba w czasach młodości i to takie kupne :)
OdpowiedzUsuńu nas goszczą kupcze już parę razy myślałam żeby samej zrobić i po tych Twoich czarnych się chyba w końcu zmobilizuję :)
OdpowiedzUsuńCzy wyjdą sezamki, jak użyję wilgotnej pulpy sezamowej po mleku z czarnego sezamu. Biały sezam moge dodac normalnie.?????
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc nie mam pojęcia bo nie próbowałam takiej kombinacji. Zastanawiam się jak zachowa się cukier na pulpie, czy utworzy tak jakby karmel, nie wiem :(
UsuńZwykły cukier też przejdzie co nie?
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej :)
Usuń