Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, goździkami i gałką czyli "Z choinka w tle"
Pasztet to pasztet. Jak dobry to mogę go jeść w hurtowych ilościach.
Na tegoroczne święta postanowiłam przygotować coś na kształt pasztetu ale jednak coś całkiem innego :)
Z pomocą przyszła mi bardzo klimatyczna i piękna książka Jamiego Olivera, w której zawarł przepisy świąteczne.
Co roku czatowałam na jego bożonarodzeniowy program w tv
a teraz mam receptury w formie papierowej.
HURRRA!!!
Wiele radości sprawił mi Mikołaj takim prezentem!
Teryna wieprzowa to pieczeń z mielonych mies z pysznymi dodatkami.
Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, goździkami i gałką muszkatołową
1,5 kg wieprzowiny (najlepiej rożnych rodzajów mięs - karkówki, łopatki, udźca)
po 100 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej i wędzonego boczku
1/2 pęczka tymianku
1 cała gałka muszkatołowa
1 pęczek natki pietruszki
1 duża garść bułki tartej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 płaska łyżeczka pieprzu
Mięso mielimy na najgrubszych oczkach maszynki. Wątróbkę i boczek mocno rozdrabniamy w malakserze lub w maszynce do mięsa.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C.
Mięso, boczek, wątróbkę, listki tymianku, połowę startej gałki umieszczamy w misce. Dorzucamy drobno posiekana natkę (razem z łodyżkami), bułkę tartą i przyprawy oraz solidne 3 szczypty soli.
Całość porządnie mieszamy i ugniatamy.
Masę mięsną przekładamy do naczynia do zapiekania. Jamie poleca naczynie okrągłe o średnicy 26 cm i głębokości 5 cm.
Masa powinna lekko wystawać z naczynia. Upychamy ją mocno i dociskamy do naczynia.
Naczynie wkładamy do brytfanny. Całość wkładamy do pieca, do brytfanny nalewamy wody tak by sięgała do połowy naczynia.
Pieczeń powinna spędzić w piekarniku ok 75 minut a sok który z niej wypłynie po nakłuciu powinien być przezroczysty.
Wyjmujemy terynę z piekarnika i odstawiamy w brytfannie do ostygnięcia.
Zimną terynę przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. Może w niej stać nawet tydzień.
Boczek, wątróbka, gałka i goździki - to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńo tak! dzieci się zajadają :) ciekawe czy coś do świat zostanie :)
Usuńoj tak dobremu pasztetowi to i ja się nie oprę :) a teryna sądząc po składnikach jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńjest rewelacyjna! polecam :)
Usuń