Kottbullar z cynamonem i Pieczone ziemniaczki z rozmarynem czyli cd obiadowego szaleństwa

Dzisiaj dania jakie w sobotę przygotowałam na obiad dla mojej rodzinki. Klopsiki rodem z mroźnej północy czyli ze Szwecji oraz spontaniczne pieczone ziemniaczki. Dla Małżona była też sałata ze śmietaną a dla Córci ogórek i pomidor w kawałkach.
Przepis na mięso pochodzi z książeczki wydanej przez Rzeczpospolitą "Podróże kulinarne. Kuchnia Skandynawska". 

I przypomnienie! o ZABAWIE!  proszę wpisujcie komentarze, bardzo chciałabym mieć dużo opcji do wyboru :)


KOTTBULLAR Z CYNAMONEM

700 g mielonego mieszanego mięsa
1 czerstwa bułka, u mnie przylepka razowego czerstwego chleba
4 lyżki mleka
1 ząbek czosnku
skórka starta z 1 cytryny
1 plaska łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego kardamonu i goździków
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Pieczywo moczymy w mleku i porządnie rozdrabniamy. Mięso łączymy z bułką i jajkami. Dodajemy bułkę tartą, posiekany drobno czosnek, skórkę i przyprawy. Formujemy małe kuleczki mięsne i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Podajemy przybrane laską cynamonu.




ZIEMNIAKI PIECZONE Z ROZMARYNEM

ziemniaki
rozmaryn
sól, pieprz
oliwa

Ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki, skrapiamy oliwą, posypujemy sola i rozmarynem. Zapiekamy w 160 st.C przez ok 40 minut, aż ziemniaki się zrumienią. Na ostatnie 5-10 minut piekarnik przełączamy na opcje grilla i na najwyższą temperaturę.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty