Drożdżówki pajda od śniadania do kolacji


Czyli przez dzień cały by kiszki marsza nie grały :) Wiewióra nie czuje jak rymuje :) zajada się prostą, szybką drożdżówką do krojenia niczym chleb. Przepis znaleziony w brulionie z przepisami.

40 g świeżych drożdży 
1/2 szklanki letniego mleka (u mnie woda)
4 płaskie łyżki cukru 
125 g masła (u mnie margaryna bez mleczna)
2 jajka (4 przepiórcze) 
szczypta soli 
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650

kruszonka: 
1/2 szklanki pszennej mąki (pół na pół zwykłej i pełnoziarnistej) 
3 łyżki cukru demerara
50 g masła (u mnie margaryny bez mlecznej)

Do miski wkruszamy drożdże. Zalewamy mlekiem i posypujemy cukrem. Dodajemy rozbełtane widelcem jajka. Masło rozpuszczamy i studzimy, po czym wlewamy do miski z drożdżami i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej (minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc).Po tym czasie przesiewamy mąkę do miski i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy drewnianą łyżką. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą a ja wyłożyłam papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto. Składniki na kruszonkę umieszczamy w osobnej misce i mieszamy palcami, aż powstaną okruchy. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w 170 st.C. ok 45-50 minut.



Komentarze

  1. Ta prosta drożdżówka wygląda pysznie!
    Nawet nie wiesz,jak chętnie bym ją teraz zjadała...

    OdpowiedzUsuń
  2. ta kruszonka, mmm... :)
    z mlekiem na śniadanie, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaślinię się chyba zaraz od tego patrzenia!
    Ale ja dziś też pysznie miałam:)Sama zobacz

    OdpowiedzUsuń
  4. hej, wygląda u Ciebie przepysznie! pozdrawiam :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie domowe drożdżówy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji