Kruche razowe babeczki z porzeczkami i kruszonką

Kolejne ciastka z tych ciut zdrowszych. Niezbyt słodkie ciasto, z pełnoziarnistej mąki a słodycz kruszonki łagodzi kwaśne czerwone porzeczki. Pyszne! orzeźwiające! idealne na wyjazd do zapakowania do pudełeczka ale i na drugie śniadanie do kawy. 
Wymyślone by po łasować u Psiapsióły. Smakowały jej, córkom i bratanicom :) 
Wtedy z dżemem z czarnej porzeczki, dzisiaj ze świeżymi owocami czerwonej.


ciasto:
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g płatków owsianych
100 g margaryny bez mlecznej lub masła
50 g cukru trzcinowego

porzeczki czerwone lub czarne, jagody, maliny lub też dżem w ilościach dowolnych aczkolwiek koniecznych czyli ok 12 łyżek owoców/12 łyżeczek dżemu na formę do muffinek

kruszonka (moja ulubiona):
3 łyżki cukru 
40 g margaryny lub masła
1/2 szkl. mąki
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. 

Mieszamy mąkę, płatki, masło oraz cukier. Zlepiamy ciasto w kulę a następnie odrywamy po kawałeczku i formujemy ciastko, ja wylepiałam ciastem dna formy do muffinek. Wkładamy w każde ciastko po łyżce umytych porzeczek lub innych owoców. 
Margarynę na kruszonkę rozpuszczamy z cukrem w rondelku. Wyłączamy gaz, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Studzimy. Powstałą kruszonkę rozkruszamy na ciasto z owocami. 
Pieczemy ok 20 minut, aż do zrumienienia.



A na koniec news powakacyjny! Ustka czyni cuda! Syncio nie ma ani jednej krosty. Po zmianie klimatu wszystko zeszło i nie wiem czemu tak dokładnie to zawdzięczać czy wodzie, czy brakowi marchewki w jadłospisie... poza tym wczoraj maluszek zjadł pierwszą łyżkę przecieru warzywnego i nie pluł jakoś straszliwie :) noc przespał i nie marudzi czyli brzuszek nie boli tfu tfu żeby nie zapeszyć. 
I boje się tylko wprowadzać coś nowego do własnego menu by krosty znów się nie pojawiły...
ach i zapomniałabym jadłam czereśnie!!! pyszne i słodkie! i nic nie było hurrra!!!

Komentarze

  1. jak ciut zdrowsze to dla mnie:)tylko nadzienie bym zmieniła bo porzeczki to ja omijam może jagody?czy nie będzie za słodko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, ze nie będzie ;) zawsze mozesz dodać trochę skórki z cytryny do kruszonki by dokwaśnić i soku z cytryny do owoców ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis. Wypróbuję - porzeczki uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak z kruszonką są znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Porzeczki...
    Smak upalnego lata.
    Pyszne babeczki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! porzeczki są idealne na taka pogodę!

      Usuń
  5. Razowe, niezbyt słodkie,
    z porzeczkami i kruszonką,
    wszystko to, co lubię:)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko co z porzeczką, dziś robiłam dressing do sałatki, jutro też już mam plany na słodko, więc może jeszcze nastepnym razem takie babeczki, bo są cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiewióro, są cudowne! Porzeczki są wdzięczne i w jedzeniu i w fotkach ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji