Kruche razowe babeczki z porzeczkami i kruszonką
Kolejne ciastka z tych ciut zdrowszych. Niezbyt słodkie ciasto, z pełnoziarnistej mąki a słodycz kruszonki łagodzi kwaśne czerwone porzeczki. Pyszne! orzeźwiające! idealne na wyjazd do zapakowania do pudełeczka ale i na drugie śniadanie do kawy.
Wymyślone by po łasować u Psiapsióły. Smakowały jej, córkom i bratanicom :)
Wtedy z dżemem z czarnej porzeczki, dzisiaj ze świeżymi owocami czerwonej.
ciasto:
120 g mąki
pszennej pełnoziarnistej
40 g płatków owsianych
40 g płatków owsianych
100 g margaryny bez mlecznej lub masła
50 g cukru trzcinowego
50 g cukru trzcinowego
porzeczki czerwone lub czarne, jagody, maliny lub też dżem w ilościach dowolnych aczkolwiek koniecznych czyli ok 12 łyżek owoców/12 łyżeczek dżemu na formę do muffinek
kruszonka (moja ulubiona):
3 łyżki cukru
40 g margaryny lub masła
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. mąki
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Mieszamy mąkę, płatki, masło oraz cukier. Zlepiamy ciasto w kulę a
następnie odrywamy po kawałeczku i formujemy ciastko, ja wylepiałam
ciastem dna formy do muffinek. Wkładamy w każde ciastko po łyżce umytych porzeczek lub innych owoców.
Margarynę
na kruszonkę rozpuszczamy z cukrem w rondelku. Wyłączamy gaz, dodajemy
mąkę i starannie mieszamy. Studzimy. Powstałą kruszonkę rozkruszamy na
ciasto z owocami.
Pieczemy ok 20 minut, aż do zrumienienia. A na koniec news powakacyjny! Ustka czyni cuda! Syncio nie ma ani jednej krosty. Po zmianie klimatu wszystko zeszło i nie wiem czemu tak dokładnie to zawdzięczać czy wodzie, czy brakowi marchewki w jadłospisie... poza tym wczoraj maluszek zjadł pierwszą łyżkę przecieru warzywnego i nie pluł jakoś straszliwie :) noc przespał i nie marudzi czyli brzuszek nie boli tfu tfu żeby nie zapeszyć.
I boje się tylko wprowadzać coś nowego do własnego menu by krosty znów się nie pojawiły...
ach i zapomniałabym jadłam czereśnie!!! pyszne i słodkie! i nic nie było hurrra!!!
jak ciut zdrowsze to dla mnie:)tylko nadzienie bym zmieniła bo porzeczki to ja omijam może jagody?czy nie będzie za słodko?
OdpowiedzUsuńmyślę, ze nie będzie ;) zawsze mozesz dodać trochę skórki z cytryny do kruszonki by dokwaśnić i soku z cytryny do owoców ;)
UsuńBardzo fajny przepis. Wypróbuję - porzeczki uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńO tak z kruszonką są znakomite :)
OdpowiedzUsuńPorzeczki...
OdpowiedzUsuńSmak upalnego lata.
Pyszne babeczki!
o tak! porzeczki są idealne na taka pogodę!
UsuńRazowe, niezbyt słodkie,
OdpowiedzUsuńz porzeczkami i kruszonką,
wszystko to, co lubię:)
Pycha!
Uwielbiam wszystko co z porzeczką, dziś robiłam dressing do sałatki, jutro też już mam plany na słodko, więc może jeszcze nastepnym razem takie babeczki, bo są cudne :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, są cudowne! Porzeczki są wdzięczne i w jedzeniu i w fotkach ;)
OdpowiedzUsuń