Ciasto kokosowe z ciagutka czyli poWeekendowe Lakocie odc.119

To ciasto śmiało można nazwać pokrzepiającym. Idealne na zakończenie takiej imprezy jak np. twórcze warsztaty :)
Słodkie jak diabli, ciągnące z wierzchu a od spodu chrupiące. Dla mnie bajeczny słodycz. Przepis podpatrzony w Małej Cukierence.

PS. zdjęcie niestety nie ostre, robione na szybko, rano, nim ciasto zostało pożarte, wybaczcie!

Ciasto kokosowe z ciągutka

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
110 g masła
ciągutka:
2 kopiaste łyżki miodu
90 g masła
400 g skondensowanego słodzonego mleka

Piekarnik nastawić na 190 st.C na funkcji góra-dół.
Masło roztopić i wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto (powstaną sypkie okruchy).
Blaszkę o wymiarach 20x30 cm lub 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać poza formę.
Wymieszane składniki na ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie rozprowadzamy i dobrze dociskamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut,  mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.
Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.
Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia.
Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje).
Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Popularne posty