Sałatka z młodej kapusty i selera, z serem pleśniowym i granatem

Gotowanie nie sprawia mi ostatnio tyle radości co zazwyczaj. Powód? gorrrącooo!!!! jest mi za ciepło i gdy wracam do domu po pracy wcale nie mam ochoty stać przy kuchence. 
Sytuacje ratują szybkie potrawy typu placuszki oraz sałatki. Przyszła pora na młode warzywa i staram się wykorzystywać je ile tylko mogę. Tak też powstała ta sałatka. Jest lekka, świeża a jednocześnie sycąca. Polecam!
A jeśli lubicie takie smaki możecie zalogować się na stronie KUKBUKa i zagłosować na przepis :)
Z góry dziękuję, a nóż widelec uda mi się zebrać trochę głosów do końca m! 


Sałatka z młodej kapusty i selera, z serem pleśniowym i granatem

1/4 główki młodej, białej kapusty
sól
2 łodygi selera naciowego
1 mały owoc granatu
1 małe jabłko ze skórką
łyżeczka soku z cytryny
50 g sera pleśniowego, z niebieska pleśnią np. Rokpol
sos:
po łyżeczce musztardy i majonezu 
sok z 1/2 cytryny




Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy do miski i lekko solimy. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Łodygi selera myjemy, kroimy w kostkę. 
Granat obieramy i wyciągamy z niego karminowe pesteczki. 
Jabłko myjemy i kroimy w nie za dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny by nie ciemniało.
Ser kruszymy na kawałki.
Wszystkie wyżej wymienione składniki dodajemy do miski z kapustą i lekko mieszamy.
Z musztardy, soku z cytryny i odrobiny majonezu ucieramy dressing. Polewamy nim sałatkę. 
Lekko mieszamy i podajemy.

Komentarze