Bardzo żałuję, że nie mam już rodziców, dziadków, pozostała jedna babcia, z którą mam nikły kontakt. A czemu żałuję? oczywiście z powodów emocjonalnych ale także dlatego, że wiedzą jaką zdobywam nie mogę się z nimi podzielić.
Skoro nie z bliskimi to podzielę się z Wami!!!
W ubiegły wtorek dzięki zaproszeniu
KUKBUKa miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach marki
Sokołów w Woli Suchożebrskiej.
 |
dworek :) |
Wraz z innymi blogerami i przedstawicielami Seniorów pod czujnym okiem szefów Dominika Moskalenko i Łukasza Konika przygotowaliśmy kilka dań ze szparagów i wieprzowiny.
Potrawy te miały pokazać w jaki sposób urozmaicić dietę seniorów. Jak przygotować proste i wartościowe posiłki pełne smaku. Moimi smakowymi faworytami były dania ze szparagów i deser... powtórzę je z pewnością w domu!
Nasze działania w kuchni poprzedziły krótkie prezentacje: Łukasza Konika (dotycząca wieprzowiny) oraz Laury Osęki (dotycząca potrzeb psychodietetycznych osób starszych).
Czego się dowiedziałam???
Przede wszystkim warto inwestować w wieprzowinę dobrej jakości.Wieprzowina powinna dojrzewać w określonych warunkach.
Jest cennym źródłem wysokogatunkowego białka.
Wartą ją jeść ze względu na niewielką ilość tłuszczu w mięsie i małą ilość cholesterolu.
Zawiera cenne witaminy. B1 odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu nerwowego i B6 regulująca ciśnienie krwi, działanie serca i pracę mięśni a także PP, E, jest źródłem żelaza, zawiera cenne pierwiastki (wapń i fosfor), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, K, kwasy CLA - o działaniu przeciwnowotworowym oraz tłuszcze nasycone (42%).
A z czego powinien składać się talerz seniora?
Tłuste ryby, dobre produkty zbożowe, orzechy, ziarna, siemię lniane, chude mięso, nabiał, lekkostrawne warzywa i owoce oraz woda - to powinny jeść osoby w starszym wieku by być w dobrej kondycji.
O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?
Osoby starsze musimy otaczać troską i akceptować. Powinniśmy pomóc im w wyborze niedrogich, zdrowych, produktów. Warto Seniorom pokazać jak kolorowe, ciekawe i apetyczne mogą być posiłki. Rozmawiajmy z nimi, spędzajmy czas, jedzmy wspólnie, jedzmy to samo co oni, niech nie czują, że są gorsi. Pokażmy im, że słodkości to nie tylko to co na sklepowych półkach ale, że smaczne i wartościowe łakocie mogą przygotować sami.
A co przygotowaliśmy tego dnia? zapraszam na fotorelację.
Przekonacie się sami co pysznego ugotowaliśmy!!!
 |
kuchnia |
 |
przygotowywanie polędwiczek |
 |
pierwsze zupowe działania |
 |
będą jaja w koszulkach! |
 |
zupa się warzy |
 |
jajka się hartują... |
 |
... i szparagi też :) |
 |
szparagi na masełku... |
 |
i na talerzu... szparagi na maśle, z boczkiem, jajkiem w koszulce i sosem berneńskim |
 |
zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) |
 |
polędwiczka z puree z soczewicy, z warzywami |
 |
pęczak z ziołami i warzywami ze schabem |
 |
deser... pierożek z ciasta filo, z musem z jeżyn i twarożkiem z biała czekoladą |
Świetna inicjatywa! No i fotorelacja też świetna. :) Uściski trzeciomajowe!
OdpowiedzUsuńKózko dziękuję za miłe słowa :) warsztaty dały mi do myślenia. Ściskam!
UsuńJakie to wszystko smakowite!
OdpowiedzUsuń