Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Łakocie odc.118
Nadal w koszyku z owocami i warzywami króluje u nas rabarbar!
Ciasta z tym warzywem są orzeźwiające i tak sezonowe, że czas gdy mogę go kupić na straganie wykorzystuję do granic możliwości! Jako miłośniczka rabarbaru pokusiłam się nawet o zgromadzenie kilku ciekawych informacji na jego temat w postach na fanpage Ogrodu Botanicznego UW (TU i TU i TU).
Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej babki jogurtowej.
Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy.
ciasto:
225 g jogurtu naturalnego
180 g drobnego cukru do wypieków
150 ml oleju
450 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
3 ogonki liściowe rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki
lukier:
0,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Mąkę i proszek do pieczenia łączymy w misce.
Jajka z cukrem przez kilka minut ubijamy mikserem na jasna puszystą masę.
Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując.
Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, delikatnie mieszając.
Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar. Dociskamy go.
Pieczemy ciasto ok. 50 - 60 minut w temperaturze 160 st.C do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy.
Dekorujemy lukrem cytrynowym utartym z ww składników.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(