Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Łakocie odc.118

Nadal w koszyku z owocami i warzywami króluje u nas rabarbar! 
Ciasta z tym warzywem są orzeźwiające i tak sezonowe, że czas gdy mogę go kupić na straganie wykorzystuję do granic możliwości! Jako miłośniczka rabarbaru pokusiłam się nawet o zgromadzenie kilku ciekawych informacji na jego temat w postach na fanpage Ogrodu Botanicznego UW (TU i TU i TU).

Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej babki jogurtowej.
Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy.


Jogurtowy placek z rabarbarem

ciasto:
225 g jogurtu naturalnego
180 g drobnego cukru do wypieków
150 ml oleju
450 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny

3 ogonki liściowe rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki

lukier:
0,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny



Mąkę i proszek do pieczenia łączymy w misce.
Jajka z cukrem przez kilka minut ubijamy mikserem na jasna puszystą masę.
Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując.
Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, delikatnie mieszając.
Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar. Dociskamy go.
Pieczemy ciasto ok. 50 - 60 minut w temperaturze 160 st.C do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy.
Dekorujemy lukrem cytrynowym utartym z ww składników.


Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty