Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem

Pochłonęła mnie ostatnio praca. Dużo się dzieje, za sobą mam warsztaty dla wydawnictwa "Dwie Siostry" a przed sobą ogrodową Noc Muzeów. Pracy co nie miara ale jeść trzeba. 
Ku pokrzepieniu, w sobotę zrobiłam placek kokosowy z ciągutką i przydał się w pracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii.


Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem

1 szkl. ryżu basmati (2 torebki)
2 szkl. wody
sól

1 czerwona cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekany
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta płatków chili
sól
po 1 łyżeczce kuminu i kolendry (utarte w moździerzu)
2 suszone pomidory z zalewy, pokrojone w paski
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka przecieru pomidorowego
po 1 puszce białej i czerwonej fasolki

2 jajka
łyżeczka wody
sól


W rondlu na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Po minucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i pomidory suszone. Mieszamy i dusimy ok 10 minut.
W tym samym czasie gotujmy ryż wg przepisu na opakowaniu.
Do sosu pomidorowego dorzucamy odsączona fasolę i dusimy dalsze 5 minut.
W tym czasie roztrzepujemy jajko z wodą. Smażymy na patelni z odrobina tłuszczu na płaski placek.
Placek po usmażeniu z obu stron rolujemy i kroimy na plasterki.

Do miseczek nakładamy ryż, sos pomidorowo-fasolowy, dekorujemy ślimakami jajka :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(