Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewicą czyli Zupowy Wtorek odc.99

To bardzo pachnąca, gęsta, wprost idealna zupa na mroźne popołudnie. 
Przepis na nią znalazłam ostatnio siedząc u fryzjerki w Weranda Country nr.3/2017. Zaciekawiło mnie połączenie kopru włoskiego i pomidorów. 
Okazało się być bardzo smacznym a całości dopełnił jeszcze pieczony czosnek.



Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica

1 fenkuł (koper włoski)
4 ząbki czosnku
3/4 szkl. przecieru pomidorowego
litr bulionu warzywnego
sok z połowy cytryny
kwaśna smietana
pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
oliwa
bazylia do dekoracji
sól i pieprz


Nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.C. Powinny zacząć intensywnie pachnieć i stać się miękkie.
Fenkuła myjemy, drobno kroimy i rumienimy w garnku na łyżce oliwy. Dodajemy przecier, upieczone i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut a następnie zalewamy bulionem, ew. dolewamy szklankę wody.
Gotujemy 20 minut a następnie miksujemy i doprawiamy sola, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Podajemy z kleksem śmietany, soczewicą i listkami bazylii.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty