Wiosenne Magdalenki

To ciastka, które pierwsze zniknęły po moich urodzinach i wcale nie dlatego, że było ich mało... Lekkie, pulchne, wilgotne, rozkosznie cytrynowe maleństwa. Przepis z wiosennego KUKBUKa.
Zdecydowanie łatwiejszy od tego, do którego przymierzam się od jakiegoś czasu... może zrobię go na święta?


Wiosenne Magdalenki

na ok 25 szt.:
3 jajka
100 g cukru pudru
100 g roztopionego masła
120 g mąki pszennej
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy ostudzone masło, mąkę i skórkę. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy do pozostałej masy i delikatnie łączymy. Odstawiamy na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Foremki smarujemy masłem, napełniamy w 3/4 wysokości.
Pieczmy ok 7-10 minut. Studzimy na kratce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty