Brokuły i kalafior zapiekane z serami

To kolejna bezmięsna propozycja. Po bardzo mięsnych początkach tygodnia zazwyczaj koła czwartku już się buntuję. Wczoraj postanowiłam wykorzystać cudnego kalafiora, jakiego nabył Małżon i połączyć go z brokułem. Pomysł podpatrzyłam w "Kuchni wegetariańskiej świata". 
Danie było bardzo pachnące, smaczne i niestety wzdymające ale nas to nie zraziło i dziś dojadamy resztki :)


Brokuły i kalafior zapiekane z serami

kalafior ok 800 g, różyczki
brokuł ok 400 g, różyczki i plasterki łodyżek
ząbek czosnku
2 łyżki masła
200 g sera (najlepiej cheddara, dzieciaki jadły z kozim)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuła i kalafiora, w dwóch osobnych garnkach, obgotowujemy, brokuła 5 a kalafiora 10 minut, w osolonej wodzie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C, naczynie żaroodporne smarujemy masłem utartym z obranym czosnkiem. Do naczynia wkładamy obgotowane warzywa, posypujemy pieprzem i gałka muszkatołową, posypujemy startym serem. Zapiekamy ok 15 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty