Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45

Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął do ostatniej kropelki... następny za rok...


Żurek na domowym zakwasie

zakwas:
4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej lub żurkowej
2 szkl. przegotowanej, letniej wody
2 ząbki czosnku
skórka z chleba razowego na zakwasie (ew. łyżka zakwasu na chleb)

Składniki zakwasu mieszamy w słoju, nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temp. pokojowej na min. 5  dni, codziennie mieszamy.

wywar:
200 g boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki, bez skóry
1 l. wody
marchewka
pietruszka
kawałek selera
osmalona nad palnikiem cebulka
2 ziela angielskie i listek laurowy

Z powyższych składników robimy bulion. Gdy warzywa są miękkie a boczek lekko wygotowany, wyjmujemy wszystko w wywaru. Boczek i marchewkę zostawiamy i kroimy w kostkę.

żurek:
2 spore ziemniaki
łyżka majeranku
pętko kiełbasy, u nas jałowcowa, pokrojona w kostkę

Do bulionu wrzucamy kiełbasę i ziemniaki, gotujemy aż będą miękkie, dolewamy zakwas i dodajemy majeranek. Całość pyrkoczemy ok 5-7 minut. Doprawiamy solą wg własnych preferencji. Możemy podawać z jajkiem.

Komentarze

  1. świetny przepis,pamiętam,że moja mama też przypalała cebulę nad palnikiem,a potem szwagierka mnie ochrzaniła za taką praktykę,że to cholernie nie zdrowe...ale co dzisiaj jest zdrowe ?buziaki Wiewiórciu

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaa nie podałaś ile dni zakwas ma stać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z ta cebulą niby wiem, ale smażone i rumiane mięso z przypieczką też niezdrowe... a dni zakwasowe już podałam :)

      Usuń
    2. no właśnie zawsze za póżno przed świętami się budzę z tym zakwasem :)

      Usuń
  3. Gratuluję książki:)
    Proszę o kontakt w celu dogadania szczegółów wysyłki:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda Twoja zupa! Ja też uwielbiam żurek i barszcz biały! Jem go bez ziemniaków ale z jajkiem, kiełbasą i białym serem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty