Warzywa z sosem orzechowym i ryżem

Spontaniczny wyjazd do Chaty? czemu nie! w piątkowy wieczór by od rana ruszyć z pracami po zimie... Obawy, bezpodstawne na szczęście, o stan domu, o to czy Syncio padnie czy może wstanie rycząc. Jedno wielkie ufff gdy dotarliśmy na miejsce. Tylko zamieść pajęczyny, wytrzeć kurze, uruchomić wodę i dwa dni można sobie po funkcjonować. Tylko kosiarka dokonała żywota po całodniowym koszeniu i Małżon musiał trochę kosą pomachać bo kęp kilka zostało. Były też dwa grille, całkiem zwyczajne ale i odkrywcze jednocześnie, kwiatki, słońce i wiatr a gdy ruszaliśmy z powrotem żegnały nas grzmoty.

Ale nim ruszyliśmy w drogę a Córcia wróciła ze szkoły, z pięknymi niespodziankami już na Dzień Mamy, przygotowałam szybki i bardzo smaczny obiad. Lekki by w drodze sensacji nie było.



Warzywa z sosem orzechowym i ryżem

brokuł, podzielony na różyczki
3 marchewki, obrane i pokrojone w zapałkę
łyżka oleju lub klarowanego masła

ryż ugotowany na sypko

sos orzechowy:
2 czubate łyżki masła orzechowego (u mnie eko z orzeszków ziemnych, z kawałkami orzeszków)
200 ml wody
szczypta soli
szczypta chili w płatkach

Brokuła i marchewki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok minuty by zaczęły pachnieć, podlewamy woda i dusimy by były al dente. Leciutko solimy.
W tym czasie wkładamy składniki sosu do rondelka i wszystko podgrzewamy energicznie mieszając. Gdy się zagotują zestawiamy z palnika.
Warzywa podajemy z ryżem, polane sosem.


A dzisiaj czeka Córcię dzień pełen wrażeń. Niebawem ruszamy do Kancelarii Premiera by wzięła udział w ciekawym wydarzeniu kulinarnym... o szczegółach już niebawem :)

Komentarze

  1. Dzięki za przypomnienie sosu orzeszkowego. Zainspirował mnie i spróbuje dziś pokombinować w kuchni.
    Żałuję,że nie mam tv:(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Popularne posty