Ciasto z jablkami i porzeczkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.87
Ach co to był za weekend!
Po raz pierwszy dzieciaki razem nocowały u babci, pierwszy raz jadłam smakołyki z Food Trucka i to z kuchnia kubańską, obejrzałam "Drugi hotel Marigold" i liznęłam co znaczy Noc Muzeów. Wiem wyda się to Wam dziwne ale z racji udziecenia i odległości rzadko uczestniczę w wydarzeniach tego typu. Po napawałam się wolnością w sobotę a w niedzielny poranek upiekłam ciasto i chleb, i pojechaliśmy po dzieciaki. Syncio był dzielny ale bardzo emocjonalnie podszedł do sprawy, nawet nie wiem czy na tę okoliczność nie dostał stanu podgorączkowego...
Zmieniam jednak temat i będzie o cieście! NIe tym pieczonym w niedziele ale tym zaległym sprzed tygodnia, pysznym, prostym w przygotowaniu i w sam raz by wykonać lodówkowe czystki np dotyczące mrożonych owoców.
U mnie z jabłkami, bo brzoza już nie pyli, i z porzeczką :) przepis z książki Donny Hay (z moimi modyfikacjami).
Ciasto z jablkami i porzeczkami
225 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
125 g masła, miękkiego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
2 jajka
125 ml mleka
1 jabłko, obrane i pokrojone z plasterki
3/4 szkl. porzeczek
2 łyżki cukru demerara
Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C.
Na jednolita masę miksujemy mąkę z proszkiem, cukier, masło, ekstrakt, jajka i mleko.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy jabłka i porzeczki, posypujemy cukrem demerara.
Pieczemy ok 45 minut, lub do momentu aż wbity patyczek będzie suchy.
Wolność kocham i rozumiem...
OdpowiedzUsuńA ciacho mniammmmmm!
Skąd porzeczki o tej porze? Mrożone?
Póki co robię czystki zamrażarkowe :) to porzeczki mrożone z zeszłego roku :)
Usuńmmmmm musze zrobić
OdpowiedzUsuńPOLECAM!
UsuńCo Wiewicórka trzyma w łapce?
OdpowiedzUsuńŁapa moja a trzymam paterę :)
UsuńOj potrzebna nam chwila wolności .. nasza ostatnia skończyła sie tak, że po dwóch godzinach zadzwoniła Teściowa, że Olka zbiera na wymioty i chyba ma goraczkę .... jak tylko rodzice się pojawili wszystko odeszło oczywiście ..... :) ... a co do ciasta to genialne - takie leciutkie:)
OdpowiedzUsuń