Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.59
Ci którzy śledzą mój prywatny profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana.
Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45, z przeświadczeniem ze czuje zapach bułek drożdżowych...
Ja wstałam chwilę przed nią i żadnych bułek nawet w planach nie miałam...
Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko do dzieła !!!
Postanowiłam upiec drożdżówki z truskawkową konfiturą i kokosową kruszonką.
Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka
10 g drożdży
100 ml cieplej maślanki lub mleka
60 g cukru
20 g mąki
Składniki mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
następnie dodajemy:
300 g mąki
40 g miękkiego masła
2 jajka
cukier lub ekstrakt waniliowy (kilka kropli)
3/4 łyżeczki soli
nadzienie:
konfitura lub dżem truskawkowy
kruszonka:
po 30 g maki, masła i cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny
Gdy ciasto wyrośnie krótko je zagniatamy i dzielimy na 10 kawałków.
Z każdej formujemy placuszek, nakładamy po łyżeczce konfitury truskawkowej lub dżemu.
Zawijamy jak pączka i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy na 30 minut.
Zagniatamy składniki kruszonki.
Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 180 st.C. Kiedy piekarnik się nagrzeje wkładamy blaszkę.
Bułeczki można posmarować jajkiem lub maślanką i posypać kruszonka czy makiem lub sezamem.
Pieczemy je aż się ładnie zrumienia ok 20-30 minut w zależności od piekarnika.
no tak, dzieci potrafią nas zmotywować do robienia rzeczy, o których akurat wcale a wcale nie myśleliśmy...
OdpowiedzUsuńTaka mama to skarb! A i buła niczego sobie! :)
OdpowiedzUsuńFajnie miec taką mamę:). Moje smerfy najczęściej z rana chcą chałkę lub naleśniki:)
OdpowiedzUsuń