Proste ciasto bananowo-karmelowe czyli poWeeendowe Lakocie odc.89
To wspomnienie z ubiegłego weekendu. Recyklingowo potraktowałam sczerniałe banany i wg przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w smaku co niestety przeszkadzało Córci. Mi smakował bardzo więc polecam!
Proste ciasto bananowo-karmelowe
ciasto:
175 g masła, miękkiego
150 g cukru trzcinowego lub brązowego
100 g zwykłego cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 rozgniecione banany
3 jajka
300 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
185 ml śmietany kremówki
65 g brązowego lub trzcinowego cukru
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Masło i cukier oraz cynamon, banany, jajka, mąkę i proszek miksujemy na średniej prędkości.
Masę przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem keksówki.
Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia.
Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier.
Gotujemy ok 10 minut by masa zgęstniała. Ciasto podajemy polane ciepłym sosem.
Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńaż głośno przełknęłam ślinę:)))
OdpowiedzUsuńMój Syno o dziwo ciasto bananowe zje i powie, że pyszne ... ale od świeżego banana wręcz ucieka ... świetne ciacho:)
OdpowiedzUsuń