Lekkie rogaliki z marcepanem, czekolada i wisnia czyli poWeekendowe Lakocie odc.51
Upał jest nie do zniesienia! wychodzę z domu o 9ej i już pot płynie po nas strumieniami. To nie jest pogoda dla mnie, niestety lato w takiej formie mnie nie cieszy. Za to cieszą zakupy. Odkryłam, ze niedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu idealnie mi pasowały wiśnie i czekolada. Lubicie takie połączenie?
Lekkie rogaliki z marcepanem, czekolada i wiśnią
na 16 sztuk
po 100 g masła, mąki pszennej i białego sera
100 g marcepanu
po 16 wiśni i małych kawałków czekolady
Masło i ser mielimy maszynką, łączymy z mąką i zagniatamy. Chłodzimy min. godzinę w lodówce.
Wyjmujemy, dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg i kroimy na 8 trójkątów.
Marcepan również rozwałkowujemy na kółko i kroimy na 16 trójkątów.
Na każdy z trójkątów ciasta kładziemy kawałek marcepanu, wisienkę i czekoladę. Zwijamy ciasno, układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy ok 15 minut w 180 st.C. Posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam takie połączenie, ale od kilku dni jem tylko arbuza i lody :D
OdpowiedzUsuńno no to super zdrowa dieta :)
Usuńświetnie Ci wyszły:) super pomysł na wykorzystanie marcepanu i czekolady, na pewno są idealne do kawy:)
OdpowiedzUsuńMniam :P
OdpowiedzUsuńLubię bardzo i marcepan i rogaliki i połączenie :)
OdpowiedzUsuń