Pierogi z bialym serem i jagodami czyli Slodki Czwartek odc.55
Jagodowy sezon trwa. W tym roku obiecałam sobie, że zrobię pierogi z jagodami, a gdy zobaczyłam pewną wariację na ich temat u Panny Malwinny wiedziałam, że zrobię je już teraz :) pyszne! idealne na obiad ale i na podwieczorek :)
Pierogi z białym serem i jagodami
na około 30 sztuk:
ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szkl. gorącej wody
1 łyżka oleju
nadzienie:
250 g białego sera
2 żółtka
2-3 łyżki cukru pudru
szklanka jagód
do podania śmietana wymieszana z cukrem pudrem, cukier puder z cynamonem do posypania
Mąkę wsypujemy do miski.
Dodajemy wodę, tłuszcz i mieszamy łyżką. Ciasto
zagniatamy dłonią przez 5minut, ewentualnie dodając w razie potrzeby odrobinę
wody (ja posłużyłam się mikserem z hakiem). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 30 minut.
Do miseczki wkładamy ser, żółtka i cukier. Ugniatamy widelcem do połączenia. Dodajemy jagody, mieszamy łyżką.
Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2
mm. Przy pomocy szklanki lub innego wycinaka wycinamy kółka, na
środku każdego układamy farsz i zlepiamy.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżeczkę oliwy. Wrzucamy pierogi.
Kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze przez chwilę, odcedzamy. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem pudrem i cynamonem.
dobrze, że właśnie spałaszowałam cały gar klusek ze śliwkami, bo widząc takie pyszności, jak nic zaraz wylądowała bym w kuchni. kocham mączne rzeczy!
OdpowiedzUsuńMniam : Moje ulubione :D
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś mi smaka na takie pierożki:)))
OdpowiedzUsuń