Pudding ryżowy pachnący cytryną i czereśniami czyli Słodki Czwartek odc.54
Recykling szafkowo lodówkowy trwa. Robię miejsce na nowe przetwory, które zaczynają zapełniać słoiki sukcesywnie wyjmowane ze schowka. Dzisiaj w ramach małego co nieco powstał pudding ryżowy z cytrynową nutką, lekki, orzeźwiający i baaaardzo pyszny.
Inspiracją był przepis Marty. Wykorzystałam zalegający w garnku ugotowany już ryż oraz słoiczek trochę za słodkiego dżemu czereśniowego.
Pudding ryżowy pachnący cytryna i czereśniami
2 szklanki ugotowanego ryżu
1/2 szklanki mleka (lub troszkę więcej)
szczypta soli
skórka starta z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru z wanilią
3 łyżki dżemu czereśniowego
sok z połowy cytryny
Ryż wrzucamy do garnka, wlewamy mleko oraz wkładamy skórkę z cytryny. Zagotowujemy po czym na małym ogniu gotujemy aż ryż wchłonie całe mleko. Ważne by mieszać, by ryż się nie przypalił. Do gotowego ryżu dodajemy cukier i mieszamy.
Do małego garnuszka wkładamy czereśniowy dżem, dodajemy sok z cytryny. Zagotowujemy.
Ryż nakładamy do miseczek i podajemy z czereśniowa konfiturką.
Czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :P
UsuńNigdy nie jadłam czeresniowej konfitury.Żadne czeresnie nie poleżą tak długo:)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuń