Pudding ryżowy pachnący cytryną i czereśniami czyli Słodki Czwartek odc.54

Recykling szafkowo lodówkowy trwa. Robię miejsce na nowe przetwory, które zaczynają zapełniać słoiki sukcesywnie wyjmowane ze schowka. Dzisiaj w ramach małego co nieco powstał pudding ryżowy z cytrynową nutką, lekki, orzeźwiający i baaaardzo pyszny. 
Inspiracją był przepis Marty. Wykorzystałam zalegający w garnku ugotowany już ryż oraz słoiczek trochę za słodkiego dżemu czereśniowego.



Pudding ryżowy pachnący cytryna i czereśniami

2 szklanki ugotowanego ryżu
1/2 szklanki mleka (lub troszkę więcej)
szczypta soli
skórka starta z 1/2 cytryny

2 łyżki cukru z wanilią

3 łyżki dżemu czereśniowego
sok z połowy cytryny

Ryż wrzucamy do garnka, wlewamy mleko oraz wkładamy skórkę z cytryny. Zagotowujemy po czym na małym ogniu gotujemy aż ryż wchłonie całe mleko. Ważne by mieszać, by ryż się nie przypalił. Do gotowego ryżu dodajemy cukier i mieszamy.
Do małego garnuszka wkładamy czereśniowy dżem, dodajemy sok z cytryny. Zagotowujemy.
Ryż nakładamy do miseczek i podajemy z czereśniowa konfiturką.


Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam czeresniowej konfitury.Żadne czeresnie nie poleżą tak długo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty