Pomidorowa zupa z pomaranczowa nuta i grzankami serowymi czyli Zupowy Wtorek odc.48
Dzisiaj reaktywuję cykl zupowy a wszystko za sprawa najnowszej, sierpniowej, KUCHNI.
Sezon pomidorowy mamy w pełni i jak zwykle o tej porze postanowiłam ugotować zupę pomidorową ze świeżych owoców. Połączenie z cynamonem i pomarańczą okazało się niebywale trafionym, czosnek podkręcił całość a serowe grzanki wpasowały się idealnie.
Pomidorowa zupa z pomarańczowa nuta i grzankami serowymi
1200 g pomidorów
4 łyżki masła
1 posiekana czerwona cebula
pół łyżki soli
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka świeżych listków tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 2 pomarańczy ok 200 ml
sok z cytryny do smaku
grzanki:
8 kromek domowego żytniego chleba
8 plastrów cheddara
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych z pestkami.
Wkładamy je do garnka i dusimy aż się rozpadną.
W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy do niego cebulę, solimy i szklimy ok 5 minut, by zmiękła ale nie zrumieniła się. Dorzucamy posiekany czosnek, listki tymianku i cynamon. Smażymy pół minuty.
Do pomidorów wrzucamy cebulę, dodajemy sok z pomarańczy i szklankę wody, i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut.
Zupę miksujemy, ew. przecieramy, doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Gotujemy dalsze 2 minuty.
Przygotowujemy grzanki. Kromki chleba układamy w naczyniu do zapiekania, układamy na nich ser. Całość zapiekamy pod grillem aż ser się rozpuści i ze złoci.
Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy świeżym tymiankiem, podajemy z grzankami.
Bardzo ciekawy przepis z dodatkiem tej nuty pomarańczowej;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
naprawdę wspaniała to zupa! polecam!
UsuńUwielbiam pomidorówkę z pomarańczową nutą,
OdpowiedzUsuńale z cynamonem jeszcze nie próbowałam.
Zapowiada się pysznie:)
u mnie często tuz obok pomidorów pojawia sie cynamon! polecam Ci to połączenie :)
Usuń