Zapiekanka z ziemniakow i lososia zwana Laxpudding czyli Srodowe Rybki odc.47
Prosto z północy a tak naprawdę z TEGO bloga potrawa, która zachwyciła mnie i dzieci. Chciały dokładkę a nie było takowej. Proste smaki, które połączyły się w bajeczne danie!
Zapiekanka z ziemniaków i łososia zwana Laxpudding
300 g surowego łososia ze skórą
900 g ziemniaków
2 jajka
szklanka mleka
garść siekanego koperku
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach Studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
Rybę myjemy, odkrawamy skórę i wyjmujemy ości. Mięso kroimy w plastry.
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie formy układamy plastry ziemniaki, solimy je i pieprzymy, układamy łososia i tak na zmianę. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Jajka mieszamy z mlekiem, solimy,i zalewamy nimi zapiekankę.
Zapiekanke pieczemy w nagrzanym piecu ok 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika układamy na zapiekance wiórki masła i posypujemy ja koperkiem.
Ale pycha :D
OdpowiedzUsuńU nas też było ziemniaczane danie.Zniknęło tak szybko,że nie sfocilam.
OdpowiedzUsuń:) znaczy było pysznie :)
Usuńuwielbiam !!!!
OdpowiedzUsuńI jeszcze do tego garść świeżego, pachnącego koperku....pycha !!
oj tak! pycha!
UsuńJak smacznie wygląda i zapewne tak wyśmienicie smakuje, aż ślinka leci :)!!! W swojej kuchni często sięgam po musztardy Develey: sarepska i dijon gdy tworzę coś z mięsa, polecam i życzę smacznego !
OdpowiedzUsuń