Curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendrą

Lubię kiedy w moim domu pachnie świeżymi ziołami i przyprawami.
Dlatego też tak lubię potrawy orientalne, aromat jaki się roznosi w czasie ich przygotowywania sprawia, że krew szybciej krąży mi w żyłach!
Dzisiaj zapraszam Was na szybkie curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendrą.

Curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendra

800 g piersi z indyka
2 łyżeczki przyprawy garam masala
szczypta soli
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy

1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
kawałek 2 cm imbiru, obrany i starty
1/4 czerwonej papryki, pokrojony w paseczki
puszka krojonych pomidorów 400 g
100 ml mleczka kokosowego
pół pęczka kolendry
sok z 1/4 cytryny
sól, pieprz do smaku

ryż jaśminowy, 300 ml
sól
skórka z kawałka cytryny
goździk
szczypta cynamonu
liść laurowy
po łyżeczce masła i oliwy


Indyka kroimy w sporą kostkę, obsypujemy przyprawami i solą. Mieszamy.
Masło rozpuszczamy na patelni. Wkładamy kawałki indyka i smażymy je na rumiano.
Dodajemy cebulę, imbir, czosnek i paprykę, smażymy 2 minuty.
Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Dusimy ok 20 minut.

W rondelku rozpuszczamy po łyżeczkę masła z oliwą, podsmażamy ryż (tak by wchłonął tłuszcz). Zalewamy 500 ml wody, dorzucamy goździk, skórkę, szczyptę cynamonu, listek i solimy.
Gotujemy ok 15 minut aż ryż całkiem wchłonie wodę i będzie miękki.
Curry dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dorzucamy posiekaną natkę kolendry.
Mieszamy.
Podajemy z aromatycznym ryżem, posypane listkami kolendry.

Komentarze

  1. Wygląda obłędnie, zwłaszcza w tej pięknej miseczce! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, dzięki! to of course dzieło ewy :P curry polecam nawet kozom!

      Usuń
  2. do curry mam słabość :) pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobrażam sobie jaki pyszny musi być ten gulasz :) Muszę w najbliższej przyszłości przetestować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! dzięki za miłe słowa :) daj znać czy smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty