Szwedzkie gofry pszenno-owsiane z kardamonem czyli Słodki Czwartek odc.105

Mam słabość do gofrów. Od kiedy kupiłam porządna gofrownicę niezależnie od przepisu gofry udają się zawsze. Najbardziej lubię te drożdżowe i te na samych białkach bez proszku do pieczenia.
Z okazji Dnia Mamy zrobiłam sobie i reszcie domowników gofry. Przepis pochodzi z bloga Pistachio więc musiały wyśmienicie smakować :)


Szwedzkie gofry pszenno-owsiane z kardamonem

75 g rozpuszczonego masła
1 jajko (żółtko i białko osobno)
25 g mąki owsianej
180 g mąki pszennej tortowej
250 ml mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Ubijamy białko na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy mleko z żółtkiem, cukrem, solą i mąkami.
Dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość do połączenia.
Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę.
Pieczemy gofry na złoty kolor, ok 4 minut.
Podajemy z dżemem, syropem klonowym i owocami lub z innymi ulubionymi dodatkami.



Komentarze

  1. Ależ pyszności! Poproszę jednego, albo dwa, pocztą sowią! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I tym wpisem wydałaś na siebie wyrok ;) Jak skończę dietę to szykuj się na gofrową inspekcję, bo ja też kocham gofry:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty