Żywienie osób starszych czyli KUKBUKowe warsztaty z Sokołowem

Bardzo żałuję, że nie mam już rodziców, dziadków, pozostała jedna babcia, z którą mam nikły kontakt. A czemu żałuję? oczywiście z powodów emocjonalnych ale także dlatego, że wiedzą jaką zdobywam nie mogę się z nimi podzielić.
Skoro nie z bliskimi to podzielę się z Wami!!!



W ubiegły wtorek dzięki zaproszeniu KUKBUKa miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach marki Sokołów w Woli Suchożebrskiej.

dworek :)
Wraz z innymi blogerami i przedstawicielami Seniorów pod czujnym okiem szefów Dominika Moskalenko i Łukasza Konika przygotowaliśmy kilka dań ze szparagów i wieprzowiny.
Potrawy te miały pokazać w jaki sposób urozmaicić dietę seniorów. Jak przygotować proste i wartościowe posiłki pełne smaku. Moimi smakowymi faworytami były dania ze szparagów i deser... powtórzę je z pewnością w domu!


Nasze działania w kuchni poprzedziły krótkie prezentacje: Łukasza Konika (dotycząca wieprzowiny) oraz Laury Osęki (dotycząca potrzeb psychodietetycznych osób starszych).

Czego się dowiedziałam???
Przede wszystkim warto inwestować w wieprzowinę dobrej jakości.Wieprzowina powinna dojrzewać w określonych warunkach.
Jest cennym źródłem wysokogatunkowego białka.
Wartą ją jeść ze względu na niewielką ilość tłuszczu w mięsie i małą ilość cholesterolu.
Zawiera cenne witaminy. B1 odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu nerwowego i B6 regulująca ciśnienie krwi, działanie serca i pracę mięśni a także PP, E, jest źródłem żelaza,  zawiera cenne pierwiastki (wapń i fosfor), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, K, kwasy CLA - o działaniu przeciwnowotworowym oraz tłuszcze nasycone (42%).

A z czego powinien składać się talerz seniora?
Tłuste ryby, dobre produkty zbożowe, orzechy, ziarna, siemię lniane, chude mięso, nabiał, lekkostrawne warzywa i owoce oraz woda - to powinny jeść osoby w starszym wieku by być w dobrej kondycji.

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?
Osoby starsze musimy otaczać troską i akceptować. Powinniśmy pomóc im w wyborze niedrogich, zdrowych, produktów. Warto Seniorom pokazać jak kolorowe, ciekawe i apetyczne mogą być posiłki. Rozmawiajmy z nimi, spędzajmy czas, jedzmy wspólnie, jedzmy to samo co oni, niech nie czują, że są gorsi. Pokażmy im, że słodkości to nie tylko to co na sklepowych półkach ale, że smaczne i wartościowe łakocie mogą przygotować sami.

A co przygotowaliśmy tego dnia? zapraszam na fotorelację. 
Przekonacie się sami co pysznego ugotowaliśmy!!!

kuchnia
przygotowywanie polędwiczek

pierwsze zupowe działania

będą jaja w koszulkach!

zupa się warzy
jajka się hartują...
... i szparagi też :)
szparagi na masełku...
i na talerzu... szparagi na maśle, z boczkiem, jajkiem w koszulce i sosem berneńskim
zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag)
polędwiczka z puree z soczewicy, z warzywami
pęczak z ziołami i warzywami ze schabem

deser... pierożek z ciasta filo, z musem z jeżyn i twarożkiem z biała czekoladą

Komentarze

  1. Świetna inicjatywa! No i fotorelacja też świetna. :) Uściski trzeciomajowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kózko dziękuję za miłe słowa :) warsztaty dały mi do myślenia. Ściskam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty