Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi

Kolor, zapach, witaminy. Ta sałatka to idealne śniadanie do pracy ale i pyszny lekki obiad. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej a potem tylko siup! do pojemnika/słoika i w drogę albo do brzucha.
Przepis podpatrzyłam w "Kuchni polskiej. Na słono" Lidla. 
Podaję w proporcji "na oko", wg Wiewiórki :)


Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi

2 upieczone, ostudzone i obrane buraki
50 g sera bryndza
mała, biała cebula
garść szczypiorku
garść orzechów laskowych
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
łyżka oleju (u mnie z ostropestu)

Buraki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy lub drobno kroimy, marynujemy w oleju i soku z cytryny. Odstawiamy na 5 minut.
Orzechy układamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 5 minut w 180 st.C.
Wyjmujemy, lekko studzimy i obcieramy z nich skórki.
Rozdrabniamy w moździerzu.
Do pojemnika/słoika wkładamy buraki, cebulkę, pokruszoną bryndzę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i orzechami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i zjadamy :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty