Wielkanocne kruche rogaliki migdałowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.151

Kolejne święta zbliżają się wielkimi krokami a ja testuję rozmaite smakołyki.
Dobrym przyczynkiem do testów były między innymi moje urodziny. 
Zaserwowałam rodzince brownie z żurawinami i śliwkami suszonymi a także kruchutkie rogaliki migdałowe. 
Ciasteczka robi się szybciutko i są naprawdę fantastyczne. 
Nie wiem czemu skojarzyły mi się z Wielkanocą :)
Przepis podpatrzyłam na blogu White Plate i zamieszczam poniżej z moimi zmianami.

Wielkanocne kruche rogaliki migdałowe

100 g mielonych migdałów
50 g cukru trzcinowego
200 g masła
szczypta kurkumy
2 jajka (1 całe jajko i osobno żółtko i białko do posmarowania)
260 g mąki orkiszowej
ew. cukier puder do oprószenia jeśli wolimy słodszą wersję

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki wkładamy di misy miksera i miksujemy 3-5 minut, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
Masę zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażalniku przez 15 minut.
Masę dzielimy na 8 części a każda z tych części rolujemy na całkiem długi wałeczek, tniemy go na równe kawałki i z każdego formujemy półksiężyc/rogalik.
Ciasteczka układamy na blaszce.
Smarujemy białkiem.
Pieczemy ok 12 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce i jeśli lubimy bardziej słodkie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty