Gofry falafelowe z ciecierzycy

Kto by nie lubił gofrów?
Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi.
Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w książce "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza musiałam je przygotować!


Gofry falafelowe z ciecierzycy

1 szkl. ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki mąki pszennej
2 zabki czosnku
1 mały pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
olej do nasmarowania gofrownicy


Ciecierzycę zalewamy wodą wymieszaną z sodą.
Rano wodę odlewamy a ciecierzycę blendujemy na gładko (bez gotowania!!!).
Dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną natkę, przyprawy oraz mąkę. Na koniec dosmacz sokiem z cytryny.
Składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut by masa nabrała kleistości.
W zwilżonymi dłońmi formujemy kulki.
Gofrownice nagrzewamy i natłuszczamy. Wkładamy kulki i spłaszczamy. Pieczemy 8-10 minut w zależności od mocy gofrownicy.
Studzimy na kratce lub na ręczniku papierowym.
Pysznie smakują z domowym sosem pomidorowym.


Komentarze

  1. ciekawa wariacja nt wafla, nigdy nie jadłam wafli nie na słodko więc jestem ciekawa jak smakuja:) W niedziele robilam zwykle-niezwykle wafle z owocami i cukrem pudrem, omg jakiee mmmm od mojego 2latka usłyszałam:) PS.jakie zmiany u ciebie:)oczywiscie na plus:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jadłam gofry nie na słodko po raz pierwszy!
      zmiany są i zmiany będą, mam potrzebę zmian! cieszę się, że uważasz, że są to zmiany na plus. Dzięki!!!

      Usuń
    2. zostałaś weganką? Jesli chodzi o bloga to odswiezenie layoutu to plus natomiast nawigacja sprawia mi trudnosc, np do zakładek nie sposob sie dostac z głownego menu tylko najpierw trzeba wejsc w jakiegos posta,nie wiem czy to bedzie do zmiany i nad tym pracujesz ale dobrze gdy etykiety mozna wybierac juz ze startu.

      Usuń
    3. weganka nie ale od stycznia nie jem mięsa :)
      ja mam normalnie dostęp do zakładek! obok posta mam boczny pasek z etykietami i zakładkami i odnośnikami... ciekawe czemu u Ciebie jest inaczej...

      Usuń
  2. smakowicie wyglądajobić , :) muszę spróbować zrobić , mam nadzieję ,że przypomną mi się smaki Syrii , bo ze wzgledu na sytuację jak tam panuje już tam nie pojadę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi się marzyła podroż do Syrii... nie byłam niestety nigdy! gofry polecam serdecznie!

      Usuń
  3. ależ one wyglądają nie pozostaje mi nic innego jak tylko wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie. Falafele uwielbiam, gofrownicy nie mam... Ale wszystko przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie! ja też kiedyś nie miałam :) jeśli byś się decydowała na zakup polecam polską formę Dezal no i gofry oczywiście :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji