Kotlety buraczane czyli Niedzielne Mielenie odc.46
To jedne z najlepszych warzywnych kotletów jakie jadłam.
Z okazji wizyty mego brata i jego dziewczyny postanowiłam przygotować sporo rożnych drobnych przekąsek na ciepło. Miedzy innymi te buraczane kotleciki.
Przepis na nie znalazłam w moim najnowszym nabytku czyli w "Retro kuchni" Anny Włodarczyk. Książka to niezwykła, z klimatem, ciekawymi opisami a przede wszystkim bardzo interesującymi przepisami.
Kotlety buraczane
2 duże buraki
1 małą czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
60 g bułki tartej 1 duże jajko
sól i pieprz
łyżeczka octu z białego wina
masło klarowane do smażenia i bułka tarta do obtoczenia
Buraki pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego, dorzucamy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.
W misce mieszamy buraki z cebulą, czosnkiem, koperkiem i octem. Doprawiamy sola i pieprzem a następnie łączymy z jajkiem i bułką tartą. Wyrabiamy na gładko a następnie formujemy małe kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni, na rumiano z obu stron na maśle klarowanym.
Pysznie smakują z sałatą z oliwa czosnkową :)
Z okazji wizyty mego brata i jego dziewczyny postanowiłam przygotować sporo rożnych drobnych przekąsek na ciepło. Miedzy innymi te buraczane kotleciki.
Przepis na nie znalazłam w moim najnowszym nabytku czyli w "Retro kuchni" Anny Włodarczyk. Książka to niezwykła, z klimatem, ciekawymi opisami a przede wszystkim bardzo interesującymi przepisami.
Kotlety buraczane
2 duże buraki
1 małą czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
60 g bułki tartej 1 duże jajko
sól i pieprz
łyżeczka octu z białego wina
masło klarowane do smażenia i bułka tarta do obtoczenia
Buraki pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła klarowanego, dorzucamy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.
W misce mieszamy buraki z cebulą, czosnkiem, koperkiem i octem. Doprawiamy sola i pieprzem a następnie łączymy z jajkiem i bułką tartą. Wyrabiamy na gładko a następnie formujemy małe kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni, na rumiano z obu stron na maśle klarowanym.
Pysznie smakują z sałatą z oliwa czosnkową :)
Widzę skusiła się Pani na książkę "Retro"-ciekawe przepisy prawda :) i na prawdę niesamowite jest to, że takie ciekawe dania gościły dawniej na polskich stołach. Kotleciki do zrobienia w najbliższym czasie. Pozdrawiam, Izabela.
OdpowiedzUsuńTAK! bardzo mi ta książka przypadła do gustu :) przepisy naprawdę świetne!
Usuń