Retro zupa z soczewicy, z czarnuszką czyli Zupowy Wtorek odc.101
To kolejna propozycja z książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu.
Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli jest idealna na ostatki zimowego czasu :)
Po raz kolejny polecam więc Wam "Retro Kuchnię" Ani Włodarczyk, moja nie tylko dzisiejszą inspirację :)
Retro zupa z soczewicy, z czarnuszką
300 g czerwonej soczewicy
1 litr wywaru warzywnego
po łyżeczce mielonego kuminu i nasion czrnuszki
1 cebula
sól, pieprz
Soczewicę przepłukujemy ciepłą wodą.
Cebule siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dorzucamy czarnuszkę i kmin i smażymy minutę.
Wsypujemy soczewicę, mieszamy i zalewamy gorącym wywarem. Solimy i pieprzymy.
Gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie zupę blendujemy.
Podajemy posypana natka pietruszki.
Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli jest idealna na ostatki zimowego czasu :)
Po raz kolejny polecam więc Wam "Retro Kuchnię" Ani Włodarczyk, moja nie tylko dzisiejszą inspirację :)
Retro zupa z soczewicy, z czarnuszką
300 g czerwonej soczewicy
1 litr wywaru warzywnego
po łyżeczce mielonego kuminu i nasion czrnuszki
1 cebula
sól, pieprz
Soczewicę przepłukujemy ciepłą wodą.
Cebule siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dorzucamy czarnuszkę i kmin i smażymy minutę.
Wsypujemy soczewicę, mieszamy i zalewamy gorącym wywarem. Solimy i pieprzymy.
Gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie zupę blendujemy.
Podajemy posypana natka pietruszki.
fajny prosty i szybki przepis ;)
OdpowiedzUsuńtylko czemu wyszła taka blada ?
Czerwona soczewica po ugotowaniu robi się taką bladziochą.
UsuńAle się ciesze, ze zgotujesz z RK Wiewióro!!! 😁😘
Aniu! książkę napisałaś wielce inspirująca to i chce się z niej korzystać :) dzięki!
UsuńNigdy wcześniej nie słyszałam tej nazwy i nie znałam takiego ciasta. Fajne :-)
OdpowiedzUsuńGenting Crown