Retro zupa z soczewicy, z czarnuszką czyli Zupowy Wtorek odc.101

To kolejna propozycja z książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu.
Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli jest idealna na ostatki zimowego czasu :)
Po raz kolejny polecam więc Wam "Retro Kuchnię" Ani Włodarczyk, moja nie tylko dzisiejszą inspirację :)


Retro zupa z soczewicy, z czarnuszką

300 g czerwonej soczewicy
1 litr wywaru warzywnego
po łyżeczce mielonego kuminu i nasion czrnuszki
1 cebula
sól, pieprz

Soczewicę przepłukujemy ciepłą wodą.
Cebule siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dorzucamy czarnuszkę i kmin i smażymy minutę.
Wsypujemy soczewicę, mieszamy i zalewamy gorącym wywarem. Solimy i pieprzymy.
Gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie zupę blendujemy.
Podajemy posypana natka pietruszki.

Komentarze

  1. fajny prosty i szybki przepis ;)
    tylko czemu wyszła taka blada ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwona soczewica po ugotowaniu robi się taką bladziochą.

      Ale się ciesze, ze zgotujesz z RK Wiewióro!!! 😁😘

      Usuń
    2. Aniu! książkę napisałaś wielce inspirująca to i chce się z niej korzystać :) dzięki!

      Usuń
  2. Nigdy wcześniej nie słyszałam tej nazwy i nie znałam takiego ciasta. Fajne :-)
    Genting Crown

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty