Lukrowana drożdżówka z czerwonymi porzeczkami

Wracamy do domu, żar leje się z nieba, powietrze stoi a na termometrze domowym tylko 30 st., dziabnęła mnie osa, ręka rwie nieprzyjemnie. Robię na pocieszenie siebie samej ciasto, to nic, że znów trzeba włączyć piekarnik, to mój ciąg dalszy czerwono porzeczkowego szaleństwa. 
Tym razem piekę drożdżówkę. W miarę łatwą w przygotowaniu, słodko kwaśną, biało czerwoną, z urokliwym pęknięciem i słodkim lukrem oraz czerwonymi kroplami na wierzchu. Mojej ulubionej konsystencji, wilgotnej i dość zwartej.
Przepis przerobiony z jednego z "Kuchni polskiej" Ewy Aszkiewicz.


3 szkl. mąki pszennej typ 650
szklanka cukru pudru
180 g masła (u mnie margaryna bez mleczna)
3 żółtka (u mnie 6 jajek przepiórczych)
1/2 szkl. mleka (u mnie ryżowego)
40 g drożdzy

mały pojemniczek czerwonej porzeczki

4 łyżki cukru pudru i 1-2 łyżki wody na lukier

Mleko leciutko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże.
Margarynę ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy żółtka/jajka, a następnie gdy składniki się połączą mleko z drożdżami, szczyptę soli i mąkę.
Ciasto wyrabiamy 5 minut by stało się jednolite i gładkie. Następnie wsypujemy połowę porzeczek i nadal miksujemy. W sumie ok 8 minut.
Po tym czasie wsypujemy resztę owoców zostawiając ich garść do dekoracji. Lekko mieszamy by owoce pozostały całe.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Czekamy aż podwoi objętość.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż nasz rumiany placek przestygnie, wyjmujemy go z formy.
Składniki lukru mieszamy i lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy pozostałymi porzeczkami.



Komentarze

  1. apetyczna i sezonowa;) takie słodkości lubie najbardziej! ja ostatnio jagody mam na tapecie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie tez było jagodowo i będzie jeszcze, i to niebawem :D

      Usuń
  2. takie rzeczy to my lubimy:) ostatnio niestety problemy z internetem i postów brak, ale będą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, spełnia moje letnie zachcianki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała! Uwielbiam czerwoną porzeczkę, a z drożdżowym ciastem bardzo jej do twarzy:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty