Zaproszenie i Pełnoziarniste ciasteczka marchewką i bakaliami napakowane
Dzisiaj, godzina 12.00, chciałabym zaprosić wszystkich czytaczy na ciasteczka znalezione u Panny Malwinny oraz na bloga pewnej fotografki, która tydzień temu zrobiła mi szybką spontaniczną sesję zdjęciową w plenerze, moje wiewiórzątka też się załapały :) fotki na blogu Ewki a przepis na ciasteczka, z moimi małymi zmianami, poniżej :) polecam te zdrowe, wilgotne i sycące ciasteczka, dla dzieci i do kawki. Upiekę je jeszcze nie raz.
A jutro u mnie bułeczki napakowane sezonowo czyli... zgadniecie jakie???
110 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna)
1/2 szkl. cukru trzcinowego
1. szkl. mąki pszennej razowej
łyżka otrąb żytnich
szczypta soli
1 jajko (u mnie 2 przepiórcze)
1/2 szkl. wiórków kokosowych 9U mnie ziarno słonecznika)
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. startej na małych oczkach marchewki
1/2 szkl. ulubionych bakalii (u mnie rodzynki)
Mało za pomocą miksera ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy
jajko i dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z otrębami i miksujemy. Dodajemy marchew, bakalie, płatki
owsiane, dokładnie mieszamy. Ciasto godzinę chłodzimy w lodówce.
Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy na
blasze wyłożonej papierem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 13-15 minut. Upieczone ciasteczka pozostawiamy na 3 minut na blasze i przenosimy na kratkę.
lubię ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńJuż popędziłam oglądać zdjęcia! Fajne:)
OdpowiedzUsuńskradnę ciasto i pobiegnę oglądać zdjęcia.
OdpowiedzUsuńA ja dopiero zabieram się za robienie słodkości na niedzielę ;)
OdpowiedzUsuńze smakiem bym je schrupala:)
OdpowiedzUsuńJAGODZIANKI
OdpowiedzUsuńowszem owszem :) brawo!
Usuń