Szaszlyki z ziemniakow i schabu, z boczkiem

Jedliśmy je w ubiegłym tygodniu, owszem są pracochłonne ale smak mają obłędny. Zawsze kiedy jedziemy do Chaty staram się by każdy grillowy posiłek był inny, by się nie znudziły i nie przejadły. Tym razem inspirowana gazetkę o grillowaniu dołączona do KUCHNI zrobiłam szaszłyki. Nie były one takie sobie zwyczajne ponabijałam bowiem na szpadki ziemniaki otoczone boczkiem.


Szaszłyki z ziemniaków i schabu, z boczkiem

ok 10 szpadek, wcześniej namoczonych w wodzie

360 g schabu, pokrojonego w kostkę
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na kawałki
100 g wędzonego boczku w plasterkach

sól, pieprz
po szczypcie chili, cynamonu i imbiru
po pół łyżeczki startego czosnku i skórki cytrynowej
łyżka miodu
2 łyżki oliwy

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie by były prawie ugotowane. Lekko studzimy. Posypujemy szczypta pieprzu i mieszamy z łyżką oliwy.
Mieszamy w miseczce łyżkę oliwy, miód, czosnek, skórkę i resztę przypraw. W tej marynacie zanurzamy kawałki schabu.
Paprykę i cebule kroimy na kawałki. Boczek wyjmujemy z opakowania i kroimy na mniejsze kawałki.
Na szpadki nabijamy kolejno ziemniaka okręconego boczkiem, paprykę, mięso, cebulę i znowu ziemniaka itd. aż do wyczerpania składników.
Grillujemy na średnio rozgrzanym grillu aż mięso będzie gotowe.

Komentarze

  1. Uwielbiam szaszłyki ;) Twoje polaczenie może stanowić całe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyki po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie!
    A ja tak dawno nie jadłam szaszłyków...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam szczególnie te ziemniaczki przypadły do gustu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty